Hlajenje in ogrevanje s klimo brez zunanje enote

Uporaba klimatskih naprav je v zadnjih letih močno narasla za ogrevanje in hlajenje osebnih in poslovnih zgradb različnih velikosti. Do tega je pripomogla visoka učinkovitost in nizka poraba električne energije različnih vrst klim. Veliko uporabnikov pa je imelo do nedavnega težave pri nameščanju same klime. To pa zato, ker v nekaterih primerih ni dovoljeno ali možno spreminjati zunanjega izgleda same nepremičnine. Napredek tehnologije pa nam sedaj omogoča, da se lahko poslužimo klime, ki ne vsebuje zunanje enote. Tako je možno namestiti omenjeno napravo v vsako stanovanje, ne da bi pri tem bilo potrebno spreminjati zunanji izgled objekta.

Klimatske naprave
Uporaba klimatskih naprav je v zadnjih letih močno narasla

Klima z zunanjo in notranjo enoto

Najbolj razširjena vrsta klimatskih naprav vsebuje notranjo in zunanjo enoto. Obe enoti opravljata različne naloge, ki so nujne za nadzor vlažnosti in temperature zraka. Take klime lahko zasledimo v različnih konfiguracijah in oblikah. Njihova moč hlajenja in gretja pa se tudi močno razlikuje od modela do modela. 

Največja težava pri omenjenih napravah je ta, da je zunanja enota dokaj velika. Z njeno namestitvijo bomo do določene mere spremenili zunanjost hiše ali drugega objekta. To pa v nekaterih primerih ni dovoljeno ali možno. Predvsem so takim omejitvam izpostavljene starejše stavbe, ki so zaščitene s spomeniškim varstvom.

Naloge zunanji in notranje enote klasične klimatske naprave

Zunanja enota klimatske naprave se v večini primerov nahaja zunaj naše hiše. Namenjena je namestitvi na steno ali tla. Vsebuje pa kompresor, kondenzatorsko tuljavo in ventilator. Ventilator razprši toplo energijo iz naše hiše, ki jo je zajela notranja enota klime preko uparjalnika ali evaporatorja.

V vsaki klimi se nahaja hladilna tekočina, ki je nujno potrebna za hladilno funkcijo same klime. Ta tekočina se pretaka po celotnem sistemu klimatske naprave. Njen glavni namen je absorpcija toplote v notranjem prostoru.

Notranja enota pa je se nahaja v sobi oziroma prostoru, ki ga želimo ohladiti ali ogreti. Po njej se pretaka prej omenjena hladilna tekočina. Ta, preko uparjalnika, absorbira vročino iz zraka in jo pošlje iz prostora preko hladilne tekočine do zunanje enote, kjer se sprosti. Ta proces zelo učinkovito odstrani odvečno toploto in zraka.

Klima brez zunanje enote
Novejše izvedbe klimatskih naprav lahko zasledimo tudi v konfiguraciji brez zunanje enote.

Klima brez zunanje enote lahko ogreva in hladi prostor

Novejše izvedbe klimatskih naprav lahko zasledimo tudi v konfiguraciji brez zunanje enote. Tovrstne klime se namesti na steno v naši hiši. Res pa je, da je potrebno zagotoviti dostop do zunanjega zraka taki klimi. Do zunanjosti jo povezujeta dve cevi, ki se razdelita na:

Vhodno cev

Ta cev zagotavlja dotok svežega zraka v samo klimatsko napravo brez zunanje enote. Ta zrak se potem v sami napravi ohladi ali segreje.

Izhodna cev

To je cev preko katere klima odvaja topel zrak in vlago.

Ker se vse komponente nahajajo v sami napravi, lahko segrevamo in hladimo zrak v notranjih prostorih. To pa je izredno priročno, saj nam klima nudi vse funkcije, ki jih potrebujemo za udobno bivanje v vročih in mrzlih mesecih leta.

Preberite tudi članek: Ogrevanje s toplotno črpalko

Moderna tehnologija HVAC sistemov nam omogoča, da lahko grejemo dom brez uporabe dragih električnih grelcev. Obenem pa tudi ni potrebe po uporabi peči na fosilna goriva. Veliko bolj učinkovito je, če toploto pridobimo iz zunanjega zraka. To pa omogočajo toplotne črpalke Hitachi, ki brez težav ogrevajo manjše in večje nepremičnine.

Klimatska naprava, ki jo je moč hitro namestiti

Pri namestitvi klime brez zunanje enote ne bo potrebno nameščati tudi zunanje enote in povezovalnih cevi. To olajša samo namestitev, saj lahko napravo postavimo skoraj kamorkoli. Seveda je pri tem edini pogoj, da ima klima dostop do zunanjega zraka preko prej dveh omenjenih cevi.

Klimatska naprava brez zunanje enote
Pri namestitvi klime brez zunanje enote ne bo potrebno nameščati tudi zunanje enote in povezovalnih cevi.

Obenem se pri namestitvi ne bo potrebno obremenjevati s primerno postavitvijo zunanje enote. Tako bomo imeli tudi več prostora na balkonu ali terasi. 

Lastniki in najemniki stanovanj, ki se nahajajo v hišah zaščitenih s spomeniškim varstvom, imajo veliko težav pri namestitvi klasičnih klimatskih naprav. Temu je tako, saj zunanja enota kvari videz stavbe. To pa je tudi razlog, da jih ne smemo nameščati na stavbe zaščitene s spomeniškim varstvom. Če pa namestimo klimo brez zunanje enote, pa te težave nimamo. Tako lahko klimo namestimo tudi v starejše in drugače zaščitene stavbe, kjer ne smemo spreminjati zunanjega izgleda.

Dodatne lastnosti klim brez zunanjih enot

Z izbiro kakršnekoli klimatske naprave si bomo zagotovili želeno temperaturo znotraj našega doma v zimskih in poletnih mesecih. Res pa je, da imam dandanes veliko izbire, kar se tiče nakupa klimatskih naprav. Če kupimo tako, ki ne potrebuje zunanje enote, bomo s tem pridobili veliko prednosti. Te pa so:

  • Klimo je možno namestiti višje ali nižje na steni
  • Brez potrebe po napeljevanju električne napeljave zunaj naše hiše
  • Novejši modeli klim brez zunanjih enot so veliko tišji, saj imajo vgrajen bolj učinkovit kompresor
  • Na voljo so modeli različnih velikosti, barv in oblik

Podjetje Prealpi ponuja vrhunske klime priznanega proizvajalca Hitachi. Naprave omenjenega proizvajalca vsebujejo le najboljše komponente, zato so energijsko učinkovite in imajo dolgo življenjsko dobo.

Preberite si še naslednji članek: Tehnični kamen izdelan iz različnih materialov

Tehnični kamen Dekton se ponaša s številnimi odličnimi lastnostmi, zato je na trgu med kupci zelo priljubljena in želena izbira.

Objave iz iste kategorije:

You may also like...