Ogrevanje s toplotno črpalko

Moderna tehnologija HVAC sistemov nam omogoča, da lahko grejemo dom brez uporabe dragih električnih grelcev. Obenem pa tudi ni potrebe po uporabi peči na fosilna goriva. Veliko bolj učinkovito je, če toploto pridobimo iz zunanjega zraka. To pa omogočajo toplotne črpalke Hitachi, ki brez težav ogrevajo manjše in večje nepremičnine. Ker porabijo izredno malo električne energije in so pri delovanju zelo tihe, so popularne po vsem svetu. Obenem pa vsebujejo različne tehnologije, ki čistijo zrak in naredijo naš dom veliko bolj prijeten za bivanje.

Toplotne črpalke ne potrebujejo električnih grelcev

Delovanje vsake toplotne črpalke Hitachi je pogojeno z vgrajenim kompresorjem. Sama naprava deluje tako, da zunanji zrak oziroma njegovo energijo potisne do uparjalnika, kjer hladilni plin prevzame nase njegovo energijo oziroma toploto. Kompresor pa stisne hladilni plin do te mere, da se hitro ogreje. To toplo energijo pa črpalka pošilja v naš dom. Omenjen proces ne potrebuje električne energije za ogrevanje, ampak samo za proces, ki ustvari toplo energijo. Res je, da so vgrajeni tudi grelci v zunanji enoti, ampak se ti prižgejo zelo redko ali pa nikoli. 

Moderne toplotne črpalke Hitachi lahko tudi hladijo naš dom poleti. Tako lahko brez težav in uporabe fosilnih goriv v hiši ohranjamo neprestano temperaturo in primeren nivo vlažnosti.

Ogrevanje bazena brez električnih grelcev

Dolgo časa je veljalo, da so električni grelci najboljši način za ogrevanje bazena. Res je, da so izredno učinkoviti pri svoji nalogi, vendar za svoje delovanje porabijo zelo veliko električne energije, ki pa je vedno dražja dobrina. Pogosto pa je tudi tako, da se električni grelci okvarijo, zaradi neprestanega delovanja in visoke vročine notranjih elementov. Zato je priporočljivo, da uporabimo toplotno črpalko, če želimo optimalno ogrevanje bazena z minimalnimi stroški.

Moderne toplotne črpalke Hitachi za ogrevanje bazena
Moderne toplotne črpalke Hitachi ogrevajo bazen do dvakrat dlje kot druge naprave.

Gretje vode deluje zelo podobno, kot pri električnem grelcu, če ga opravlja toplotna črpalka. Vso toploto pridobi iz zunanjega zraka, zato je poraba električne energije razmeroma nizka. Ker ne uporablja grelcev, kot primerni način za ogrevanje, pa je tudi veliko manjša možnost okvar.

Toplotna črpalka za ogrevanje bazena

Velika prednost vsake toplotne črpalke za ogrevanje bazena je dolga življenjska doba. Naprava je narejena tako, da so vse njene komponente pod majhno obremenitvijo. To pomeni, da lahko s primernim vzdrževanjem grejemo bazen do dvakratne življenjske dobe električnega grelca ali druge naprave.

Toplotne črpalke za ogrevanje bazena so varne za človeka in naravo.
Toplotne črpalke za ogrevanje bazena ne škodujejo okolju in so varne.

Moderna toplotna črpalka za ogrevanje bazena tudi ne škodi okolju, saj ne izpušča nevarnih plinov in drugih emisij, ki so škodljive za človeka in naravo. Zelo pomembno pa je tudi omeniti, da črpalka samodejno prilagaja temperaturo bazena, glede trenutno temperaturo. Tako ni potrebe po skrbeh, da ne bo dovolj zmogljivo delovala med hitro ohladitvijo ali drugimi spremembami vremena.

Kako izberemo primerno toplotno črpalko?

Izbira Hitachi toplotne črpalke je odvisna od številnih elementov. Pomembna je velikost našega bazena, moč črpalke in tudi stroški vzdrževanja. Za pravilno gretje je potrebno opraviti izračun moči toplotne črpalke, ki se sklada z velikostjo našega bazena. Omenjen izračun najbolj opravi izkušen tehnik, ki vnaprej pregleda možna mesta za namestitev črpalke in druge elemente, ki se jim moramo posvetiti.

Za pravilno ogrevanje bazena s toplotno črpalko je potrebno opraviti izračun moči črpalke.
Za pravilno gretje bazena je potrebno opraviti izračun moči toplotne črpalke, ki se sklada z velikostjo našega bazena.

Omenjen izračun je potrebno tudi opraviti, če nameravamo ogrevati hišo ali drugo večjo nepremičnino. To je zelo pomemben korak, saj če bo črpalka imela premalo ali preveč moči, bomo to opazili v višjih stroških, nepravilnem delovanju naprave in drugih težavah.

Učinkovitost toplotne črpalke

  • Pomembna specifikacija določene naprave za ogrevanje bazena se nahajajo v priročniku ali pa so napisane na spletni strani, kjer nameravamo opraviti nakup črpalke.
  • Za ogrevanje bazena je dobro, če izberemo črpalko s čim večjo učinkovitostjo. Ena izmed enot za učinkovitost je COP. Višja, kot je COP vrednost, bolj učinkovita je toplotna črpalka pri gretju.
  • Povprečno gre COP mera od 3 do 7, kar pomeni, da je 3 najmanj, 7 pa najbolj učinkovita vrednost.
  • Če izberemo bolj učinkovito napravo, bomo prihranili pri gretju bazena na kratki in dolgi rok. 

Poskrbimo za pravilno namestitev toplotne črpalke

Pravilna namestitev toplotne črpalke za ogrevanje bazena je ključna. V nasprotnem primeru lahko pride do slabšega delovanja ali okvar. Priporočeno je, da namestitev opravi izkušen mojster, ki bo izbral najboljše mesto za namestitev črpalke. 

Kako delujejo toplotne črpalke pri ogrevanju bazena?

Strokovnjaki priporočajo, da se vsak uporabnik dobro seznani s priročnikom svoje nove toplotne črpalke. Tako bomo lažje spoznali vse funkcije naprave, kot tudi opravili manjša vzdrževalna dela. V vsakem primeru pa bo kakovostna črpalka delovala brez težav tudi do 10 let in več, če jo bomo pravilno vzdrževali.

Objave iz iste kategorije:

You may also like...