Katera je najboljša – krožna, tračna ali vbodna žaga?

Pri obdelavi lesa si močno pomagamo z žago, ki nam priskoči na pomoč na praktično vsakem koraku. Že pri grobem oblikovanju lesenih elementov potrebujemo praktično in dovolj zmogljivo žago, druge karakteristike pa pridejo do izraza takrat, ko se lotevamo kakšnih bolj detajlnih opravil in oblikovanja končnih izdelkov. Potrebujemo torej žago, ki bo kar najbolje opravila delo, s katerim se ukvarjamo. Problem je v tem, da imamo različne zahteve, na voljo pa imamo tudi različne žage, predvsem so to krožna, tračna in vbodna žaga.

Vsaka vrsta ima svoje prednosti in slabosti, pravzaprav ima vsaka svoje adute, s katerimi se v določenih situacijah izkaže za najboljšo izbiro. To pomeni, da ni kakšne univerzalne rešitve, na katero bi lahko računali v prav vsakem primeru, temveč se moramo odločati na podlagi konkretnih zahtev pri posameznih projektih. Mnogi mojstri imajo zato več žag in uporabijo pravo orodje glede na nalogo, s katero se ukvarjajo. Vbodna žaga se recimo izkaže za zelo praktično in enostavno pri oblikovanju detajlov, medtem ko je krožna izvedba zelo uporabna pri razrezu večjih lesenih elementov.

V ponudbi so različni modeli v različnih izvedbah, tako da bo dobro poskrbljeno za potrebe raznih domačih mojstrov in profesionalnih uporabnikov. Pametno je, da se odločimo za kakovostno opremo, ki pri delu zagotavlja odlično izkušnjo in popolno varnost. Ugodna cena je le še dodaten plus.

Vbodna žaga in vsestranski modeli žag za les

Priljubljena izbira je vbodna žaga, ki velja za zelo vsestransko. Že na prvi pogled ugotovimo, da gre za praktično žago, ki jo lahko uporabljamo v različnih situacijah. Zelo dobro se obnese tako pri rezanju večjih elementov kot pri oblikovanju detajlov, zato najde svoje mesto v praktično vsaki delavnici. Zelo veseli bodo takšne žage domači mojstri, ki lahko brez posebnega truda dosežejo odlične rezultate pri delu.

Vsaka žaga je lahko dobra za enostavno delo z lesom, vbodna žaga pa ponuja še dodatno natančnost

Vbodna žaga deluje tako, da s premičnim rezilom v ravni liniji omogoča rezanje skozi les in enostavno upravljanje s strani uporabnika. Upravljamo torej žago, kar je razlika v primerjavi s tračnimi in krožnimi žagami, pri katerih upravljamo les. Tako je vbodna žaga pogosto bolj priporočljiva za oblikovanje kakšnih detajlov in za izrezovanje lesa, pri katerem moramo biti zelo pozorni. Po drugi strani pa je zmogljivo rezilo še vedno dobro pripravljeno na rezanje večjih lesenih desk. Pravzaprav je tudi s tega vidika vbodna žaga zelo posrečena – pri uporabi smo neomejeni, lahko se lotimo različnih izzivov, saj s praktično žago delo opravljamo ročno in nimamo opravka z določeno površino ali dimenzijami.

Vsestranske žage so zelo priljubljene v domačih delavnicah, kjer imamo opravka z različnimi nalogami pri obdelavi lesa. Seveda pa se še vedno poslužujemo tudi drugih žag, ki lahko dobro delujejo samostojno, lahko pa se dobro kombinirajo tudi z vbodno žago.

Vbodna žaga in tračna žaga

Zelo podobna izvedba je tračna žaga, ki pravzaprav deluje na enak način. Ima premično ravno rezilo, ki se pomika po navpični osi, tako pa omogoča žaganje v ravni črti. Razlika je v tem, da je tračna žaga fiksno nameščena na svojem mestu, pri žaganju pa upravljamo les. Tako je lahko bolj primerna za kakšne večje deske in druge večje lesene elemente, pri katerih je vbodna žaga včasih nekoliko bolj nerodna.

Prav tračne žage so lahko tudi zelo zmogljive in prilagojene za kakšne posebne naloge v gozdarski industriji, tesarstvu, mizarstvu in drugih panogah. Ni nujno, da imamo v mislih takšne žage, saj so mnogi modeli prilagojeni tudi domači uporabi. A dejstvo je, da se tudi te žage odlično obnesejo, čeprav so praviloma nekoliko bolj omejene pri svoji uporabnosti. Običajno se uporabljajo za hitro in zanesljivo rezanje desk in drugih lesenih elementov, lahko tudi za izrez krivulj in kakšnih detajlov.

Vbodna žaga in krožne žage za les

Zelo priljubljena izbira je namizna krožna žaga, ki je značilna oprema praktično vsakega mojstra, ki se v domači delavnici ukvarja z obdelavo lesa. Te žage so izredno prilagodljive in jih lahko uporabimo za različne naloge pri delu z lesom. Prav tako lahko služijo enostavnemu osnovnemu oblikovanju in pripravi večjih lesenih izdelkov. Pri tem so krožne žage za les praviloma zelo robustne in zanesljive, so tudi precej vzdržljive in se lahko kosajo z večjimi kosi trdega lesa.

Vbodna žaga je praviloma bolj natančna od krožne

Še bolj pa krožne žage izstopajo s svojo uporabnostjo pri izdelavi elementov, ki morajo biti natančno izdelani, predvsem za lesene elemente za uporabo v gradbeništvu. Namizna krožna žaga namreč ponuja uporabno delovno površino, na kateri lahko material dobro pripravimo, pa tudi sama žaga je zelo prilagodljiva. Prilagodimo lahko globino reza, prav tako lahko enostavno nastavimo rezanje pod točno določenim kotom ali pa nastavimo določene dimenzije oziroma dolžine. Prav zato so krožne žage za les univerzalno priporočilo za praktično vsakogar, ki se redno ukvarja z obdelavo lesa. Čeprav je lahko vbodna žaga običajno bolj natančna in tudi bolj praktična za uporabo, ima krožna žaga za domače uporabnike večji spekter uporabnih funkcij.

Objave iz iste kategorije:

You may also like...