Kamnoseštvo VM Kunovar

Podjetje Kunovar je eno izmed najbolj znanih ponudnikov izdelave in obnove nagrobnih spomenikov. Obenem pa tudi ponuja storitev opreme notranjost in zunanjost hiš z različnimi vrstami naravnega kamna. Podjetje obstaja v trenutni obliki že od leta 1994 in zaposluje vrhunske mojstre kamnoseštva. To je tudi razlog, da lahko po meri izdelajo kamin, stopnice iz kamna in še mnogo več. V tem članku se bomo posvetili glavnim pogrebnim storitvam, ki jih podjetje ponuja. Obenem pa bomo omenili tudi nekaj pomembnih lastnosti različnih vrst kamna.

Podjetje Kunovar je eno izmed najbolj znanih ponudnikov izdelave in obnove nagrobnih spomenikov. Obenem pa tudi ponuja storitev opreme notranjost in zunanjost hiš z različnimi vrstami naravnega kamna.

Družina z dolgo kamnoseško tradicijo

Tradicija kamnoseštva v podjetju Kunovar sega daleč nazaj v zgodovino. Njihovi skromni začetki so bili v začetku prejšnjega stoletja. Ustanovil ga je gospod France Kunovar v Ljubljani, kjer je imel podjetje, ki se je ukvarjalo s kiparstvom. Zaradi svoje natančnosti, izredno bogatega tehničnega znanja in marljivosti je kamnoseštvo VM Kunovar bilo daleč najbolj znano v svoji okolici.

Donašanje podjetje obstaja v sedanji obliki šele zadnjih malo manj kot 30 let. Število njihovih storitev se je močno povečalo, saj ponujajo tudi izdelavo kamnitih pultov, stopnic, tal, sten in drugih elementov.

Granitni nagrobniki so morda najlepši izmed vseh. Narejeni so iz močnega naravnega kamna, ki ga kamnoseki spolirajo in nato oblikujejo po željah stranke. Granit je odporen na visoko vročino, zmrzal, vlago in tudi kislino. Je izredno obstojen in zdrži brez težav desetletja, ne da bi potreboval popravila.

Nagrobniki in materiali izdelave

Dandanes imamo veliko izbiro številnih materialov, ki jih lahko uporabimo za izdelavo nagrobnikov. Pri tem se moramo zavedati, da so pravila pokopališča tudi zelo pomembna. V nekaterih primerih ni dovoljeno uporabljati nekaterih materialov ali oblik nagrobnih napisov ipd. 

Granit je čudovit in močan material

Granitni nagrobniki so morda najlepši izmed vseh. Narejeni so iz močnega naravnega kamna, ki ga kamnoseki spolirajo in nato oblikujejo po željah stranke. Granit je odporen na visoko vročino, zmrzal, vlago in tudi kislino. Je izredno obstojen in zdrži brez težav desetletja, ne da bi potreboval popravila. Je pa res, da se skozi čas na njem nabira beli film, zato ga je potrebno redno čistiti. To je tudi kamen, ki ga je mogoče pridobiti v vseh regijah, kot je kamnoseštvo Ljubljana in drugje. Pomembno pa je dejstvo, da je velikokrat to tudi najdražji material za izdelavo nagrobnikov.

Marmorni nagrobniki so na voljo v številnih barvah

Velika prednost marmorja je preprosta obdelava. V kamnoseštvu se ga uporablja za izdelavo nagrobnikov že zelo dolgo časa. Sam material se zelo dobro polira in oblikuje v željene oblike. Je pa res, da je občutljiv na vodo, saj lahko vlaga sčasoma erodira podrobnosti, kot so nagrobni napisi, slike, datumi in druge podrobnosti.

Cement se lahko uporabi za izdelavo nagrobnega spomenika

Beton ali cement sta tudi možna materiala iz katerih se izdela nagrobnik. To sta pogosto tudi najcenejša materiala izmed vseh. Njuna prednost je, da jih lahko z modernimi kamnoseškimi orodji oblikujemo v raznovrstne oblike, katerih druge materiale ni možno. Pri vzdrževanju so potrebni bolj pogostega čiščenja, da preprečimo umazaniji, da se zažre v sam material.

Apnenec in peščenjak sta popularna kamna

Apnenec in peščenjak sta oba naravna kamna. V procesu pridobivanja jih kamnoseki in drugi obrtniki pridobivajo iz obvodnih in drugih usedlin. Oba vrsta kamna sta cenovno ugodna, vendar hitro počita ob udarcih in drugih fizičnih silah. V kamnoseštvu VM Kunovar se lahko z mojstri dogovorimo za možne dodatne premaze in druge zaščite, ki naredijo kamen bolj odporen na naravne elemente.

Velika prednost marmorja je preprosta obdelava. V kamnoseštvu se ga uporablja za izdelavo nagrobnikov že zelo dolgo časa. Sam material se zelo dobro polira in oblikuje v željene oblike.

Kamnoseštvo Ljubljana in vrste kamna

Pri izbiri primernega nagrobnega spomenika lahko govorimo s številnimi mojstri, ki nam bodo pri temu lahko pomagali. Številna podjetja v sklopu kamnoseštva Ljubljana nam omogočajo izbiro številnih materialov za naš nagrobnik. V podjetju Kunovar imamo na voljo celostno storitev. To pomeni, da nam strokovnjaki pomagajo pri izbiri materialov, oblike, napisov in številnih drugih elementov. 

Izbira nagrobnih napisov je morda najpomembnejša odločitev. Izbiramo lahko med že ustvarjenimi poslovnimi sporočili, kvotami ipd. Dodamo pa lahko tudi svoje, kar dodatno poosebi nagrobnik. 

Nagrobni napisi oziroma epitafi

Postavitev spomenika oziroma nagrobnika zahteva tudi, da si izberemo primerno poslovilno sporočilo. To je lahko sestavljeno iz številnih elementov, rekov, kvot ipd. Pomembno je, da dobro razmislimo o primernosti sporočila, saj bo na vpogled na spomeniku za vse večne čase. Res je, da lahko epitaf tudi kasneje spremenimo, vendar nam to povzroči dodatne stroške. Epitafi so lahko:

  • Poslovilno sporočilo družine umrlega
  • Nekaj, kar pooseblja preminulega družinskega člana – lahko se nanaša na njegovo osebnost, hobije, način življenja ipd.
  • Osebno sporočilo umrlega, ki želimo, da ga vidijo vsi
  • Sporočilo za prihodnje rodove, ki bodo obiskovali družinski grob

Lahko pa je tudi kombinacija vsega zgoraj naštetega in ali drugih sporočil. Primerno je, da je del nagrobnega napisa tudi ime umrlega, čas rojstva in smrti ter druge podrobnosti.

You may also like...