Rešetke za žar

Tako žari na oglje, kot tudi električni žari imajo večinoma rešetke za žar. Le te omogočajo, da je hrana izpostavljena visokim temperaturam, ki hrano pečejo.

Alternativa rešetki za žar je seveda plošča, ponavadi narejena iz litega železa. Vendar tu ne gre za tekmovanje med tema dvema, ampak se uporabljata za različne naloge.

Najboljši rezulati za peko mesa so pri rešetki za žar. Vendar se slednja ne obnese tako dobro pri plinskih žarih, prav tako pa ne omogoča žarjenja prilog, kot so zelenjava, lepinje, lepo pa se pečejo tudi palačinke!

rešetke-za-žar

Rešetka je dejansko najpomembnejši del žara.  Vse drugo lahko improviziramo, pa je to lahko žerjavica, pečemo lahko tudi kaj drugega kot meso, npr. koruzo. Vendar brez rešetke ali plošče pa ne gre!

Pri izbiri rešetke moramo biti pazljivi na več dejavnikov:

  • Material
  • Dimenzije (tudi višina je pomembna)
  • Dodatki

Predvsem se mi zdi pomembno, da so rešetke zadosti debele, drugače jih ogenj kmalu načne. Pomemben je udi sam material, saj navadno železo kaj hitro zarjavi.

Ko se le odločite za rešetko za žar, imejte v mislih, da je nakup in upraba le del zgodbe. Potrebno je rešetko tudi vestno očistiti, shraniti na čistem prostoru in zagotoviti, da ni na vlagi čez zimo. Drugače boste morali rešetko kmalu zamenjati.

rešetke-žar

Obstajajo tudi namenske izvedbe, kot so rešetke za peko ribe. So zelo uporabne, čeprav se ribe lahko pripravi na mnogo načinov, zelo zanesljivo je, da jih preprosto zavijemo v folijo in jih položimo k žerjavici, ali pa na rešetke. S tem zadržimo nekaj sokov pri ribi, kar jo dejansko kuha in ne peče.

Rešetke za žar so pomemben del žara in poskrbite, da boste ne le izbrali prave, temveč z njimi tudi pravilno ravnali, s čimer si boste zagotovili, da bodo ostale v vaši lasti dolgo časa.

Objave iz iste kategorije:

You may also like...