Razlogi za namestitev plinske inštalacije

Veliko ljudi se danes odloča za plinske inštalacije, kot idealno gorivo za ogrevanje svojega doma. Enako velja za podjetja, saj nam naravni plin prihrani veliko stroškov, saj je z njem lažje ogrevati velike prostore, kot so pisarne, skladišča, hangarje ipd. Energijska učinkovitost je tudi glavna prednost zaradi katere je vedno bolj v uporabi. Namestitev naprav in cevi, ki skrbijo za pretok plina je morda malo dražje kot pri drugih energijskih virih, vendar se nam investicija hitro povrne. Skupaj si poglejmo kaj so prednosti uporabe plin in na kaj moramo paziti pri sami namestitvi cevi in drugih naprav.

Zakaj se ogrevati na naravno energijo

Za vsako napravo, ki uporablja plin v naši hiši, morajo do nje biti napeljane cevi. Med te štejemo gorilnike, peči, žare, sušilnika, grelce vode ipd. Lahko si tudi podaljšamo inštalacijo zunaj hiše in naredimo zunanji žar na plin ali namestimo grelne luči. Naravni plin izgoreva čisto in za seboj ne pušča usedlin ali neprijetnega vonja.

Plinske inštalacije

Zaradi tega veliko uporabnikov zamenja elektriko za plin in ga uporablja za gretje vode in ogrevanje stanovanja. Če naštejemo glavne prednosti uporabe plina:

  • Ne pušča usedlin in neprijetnega vonja
  • Je cenejši in veliko bolj učinkovit za ogrevanja vsakega prostora
  • Investicija namestitve se nam povrne v nekaj letih
  • Je varen za uporabo
  • Veliko hitreje ogreje prostor in je bolj učinkovit pri kuhanju

Kakšne vrste inštalacij poznamo?

Plinske inštalacije v sami zgradbi ali prostoru morajo biti med seboj usklajene. Takim inštalacijam pravimo notranje plinske inštalacije. Tehniki natančno izrišejo najbolj optimalno pot po kateri bodo elektrika, voda in plin delovali učinkovito, vendar ločeno. Posebna previdnost je zahtevana, kar se tiče plina in elektrike, saj lahko kontakt med njima povzroči požar ali celo eksplozijo.

Druga vrsta so zunanje plinske inštalacije, ki so do stavbe speljane pod zemljo in včasih (zelo redko) na prostem. Temu je večinoma zato, saj je potrebno samo opremo zaščititi pred zunanjimi vplivi, kot je dež, mraz, vročina, da ne pride do poškodb. Če pa so vse cevi speljane pod zemljo, pa se ognemo mnogim nevarnostim, ki bi lahko poškodovale opremo, ki skrbi za pretok plina.

Na kaj moramo paziti

Plinske instalacije naj vedno opravijo strokovnjaki, ki se na to spoznajo. V samem sistemu ne sme biti nikakršnih lukenj ali drugih težav, ki bi onemogočile pravilno delovanje in pretok plina. Podjetja, ki skrbijo za namestitev plina imajo vedno vrhunsko opremo s katero zagotovijo kvalitetno in dolgoročno delovanje naprav z minimalnim vzdrževanjem.

Objave iz iste kategorije:

You may also like...