Ali je žar na plin vreden svojega denarja?

Mnenja o tem ali se vam splača kupiti plinski žar so razdeljena. Nekateri prisegajo na oglje, medtem ko drugi hvalijo plinske žare. Žar na plin iskreno povedano ne omogoča enakega okusa kot žar na oglje. Vendar to niti ni velika prodajna prednost plinskega žara. Le ta je mobilen, hiter za uporabo, omogoča reguliranje ognja in enakomerno peče. Ko sem sam prvič preizkusil žariti na plinskem žaru, sem bil zaskrbljen, da se ne bo kaj zažgalo. Ker ima podobno regulacijo kot jo ima plinski štedilnik, je povsem možno regulirati jakost plamena.

Po nekaj poizkusih sem ugotovil, da je tovrsten žar prijazen za uporabnike, še posebej začetnike. Če za žar velja, da je kar enostavno opravilo, potem je plinski žar to opravilo še poenostavil. Preprosto priklopite plin, očistite žar, dolijete malo olja ali namažete maščobo in naložite karkoli pač radi pečete. Ne bo se zažgalo, razen, če boste vmes skočili še v trgovino.

Plinski žari so cenovno kar dostopni. Enako kot ostali stili, tudi plinski žar lahko najdete v luksuzni varianti, ki vas bo prišla preko tisočaka, ali pa v taki, ki je manj draga, lahko tudi pod stotakom.

Plinski žar najdete v različici z rešetko, ali pa z litoželezno ploščo. Rešetka omogoča peko mesa in določenih prilog, medtem, ko je plošča primerna tudi za žarjenje zelenjave in praženje. Spečemo lahko tudi omlete in palačinke.

žar-na-plin

Plinski žar je pomemben tudi pri kempiranju, saj v Sloveniji ni dovoljeno kriti ognja v gozdu. Plin pa je reguliran vir ognja in ni nevaren za povzročitev požara.

Če imate pogosto dosti gostov, je plinski žar odlična izbira, saj lahk pečemo na veliki površini in konstantno. Tako lahko vedno serviramo toplo hrano, in saj veste kaj pravijo…žar se mora servirati topel.

Skratka, plinski žar je odlična izbira. Mnogo raje ga uporabljam, kot bi električni žar, čeprav je okus hrane, pečene na oglju še vedno nepremagljiv.

Vas zanima katere vrste plinske inštalacije poznamo? Sledite povezavi in si preberite več informacij.

Objave iz iste kategorije:

You may also like...