Zakaj je moja prva izbira žar na oglje?

Obstaja več načinov žarjenja. Poznamo plinske, električne in žare na oglje. Izmed teh, mi najbolj odgovarja žar na oglje, je pa res da imata tudi drugi dve različici svoje prednosti in slabosti.

Žar na oglje ponuja najboljši okus. Žar na plin in elektriko sta dosti bolj zadaj. Vročina, ki jo ponuja oglje doda okus, ki je nepremagljiv. Osebno mi najbolj odgovarja saj je prvinski način priprave mesa. Logistično je bolj zahteven, kot ostala dva načina, zato je bolje žarjenje na oglju spoznati preko kakega mojstra. Vsekakor je potrebno malo več izkušenj, saj lažje zažgemo meso, saj nimamo kontrole nad ognjem.

žar-na-oglje

Na voljo je več izvedb žarov na oglje, od preprostih rešetk, ki jih lahko postavimo na par kvadrov, pa do žarov namenjenih za peko za večje skupine. Na žaru za oglje bi bilo potratno oziroma nesmiselno uporabljati kakršnokoli litoželezno ploščo, saj ne bomo zagotovili enakega okusa kot z rešetko za žar. Zato boste našli predvsem izvedbe z rešetko.

Pri nakupu bodite pozorni, da če boste imeli pod rešetko kotel za oglje, da ni narejen iz cenene kovine, saj se hitro prežge.

Kako pa pečemo na oglju?

Sprva si pripravimo oglje, ki smo ga hranili na suhem. Najtežji del je prižgati ogenj. Obstajajo pripravki, lahko pa naložite nekaj lesa, trsk in papirja in ko pogori, dodate oglje. Pomembno je, da rešetko držite na primerni višini, da se meso peče počasi in enakomerno. Načeloma je najbolje, če ne obračate mesa prevečkrat, načeloma le enkrat. Perutnino zarežemo, da se peče do kosti, enako pa je z vsemi kostmi. Preprosto obrežite okoli, da se bo lažje zapeklo okoli kosti.

Žar na oglje je luksuz in ko boste okusili hrano pripravljeno na žaru, boste zasvojeni.

Preberite si tudi članek na temo “oddam stanovanje Maribor“.

Objave iz iste kategorije:

You may also like...