Freza za zemljo kot prvovrstna rešitev za prezračevanje zemlje in trate

Freze za vrt ali prekopalniki na sploh veljajo za zelo priljubljeno orodje oziroma napravo. Med najbolj dobrodošlimi je freza za vrtni traktor. Skupni imenovalec vseh tovrstnih naprav pa je odlično prezračevanje zemlje in trate. Ne nazadnje z vrta lahko ravno s pomočjo takšnega pripomočka odstranjujemo tudi plevel in mah. Freza za vrt namreč na drobno seseklja ter učinkovito premeša zemljo, obenem pa poskrbi za dobro prezračevanje ter rahljanje zemlje, ki je obogatena s primernimi dodatki.

Ker rahljanje in prekopavanje zemlje na vrtu še zdaleč ni preprosto opravilo, je izbira primerne freze za zemljo še kako zelo pomembna. Orodje mora biti kakovostno in robustno, da je delo na vrtu lahko opravljeno čim hitreje, učinkoviteje pa tudi bistveno lažje. Na voljo so ročni prekopalniki, freze za vrtni traktor in druge vrste. Med seboj se tovrstne naprave razlikujejo predvsem po moči in obdelovalni globini ter širini.

Vrtna freza za zemljo z različnimi vrstami motorja

Freza za vrt ima lahko različne vrste motorja, ki se med seboj razlikujejo po moči, prav tako tudi po obdelovalni globini ter širini, po številu kultivatorskih enot in ne nazadnje tudi po dodatni opremi. Potem ko za svoje potrebe izberete primerno vrsto prekopalnika, je potrebno dobro razmisliti tudi o uporabi in ravnanju z njim. Če je obdelovalna površina ravna, smer prekopavanja pravzaprav nima pomembnejše vloge. Nekoliko drugače je, če je vaš vrt nekoliko nagnjen. V tem primeru se mora freza  za zemljo pričeti uporabljati na višje ležečem delu vrta. Na spodnji strani se bo naprava za prekopavanje zemlje lahko dovolj učinkovito opirala na trdo, neobdelano zemljo. S tem bo držala primerno smer. V nasprotnem primeru pa bi vrtno orodje drselo v mehko, razkopano zemljo.

Freze za zemljo
Freze za zemljo za prekopavanje zemlje

Sicer je treba biti pri takšnem vrtnem opravilu pozoren tudi na kamenje ter podobne tujke, ki se lahko skrito nahajajo v prsti. Freza za vrtni traktor kamne lahko brez večjih zapletov zmeče na površino. Kljub temu pa trk s trdo skalo lahko povzroči poškodbo rezila.

Specializirane prodajalne z vrtnim orodjem

Ko je čas za prekopavanje vrta, nam freza lahko pride zelo prav. Ena od rešitev je, da si tovrstno orodje za vrt izposodimo oziroma najamemo. Po drugi strani pa so tudi takšne naprave cenovno povsem dostopne tudi za nakup. Na voljo so v specializiranih prodajalnah z vrtnim orodjem, kjer je med drugim na voljo tudi mini freza za vrt.

Bencinske kosilnice so za košnjo vrta še vedno daleč najbolj priljubljene

Ne glede na to, da vam trg ponuja številne vrste kosilnic, lahko trdimo, da so kosilnice na bencin še vedno najbolj priljubljena izbira. Za uporabo so namreč najbolj vsestranske, obenem pa tudi povsem nezahtevne. Vanje samo natočimo bencin in že so pripravljene za košnjo. Primerne pa so za vse tipe in velikosti površin.

Katera kosilnica je boljša? Bencinska ali akumulatorska?

Izjemna prednost bencinske kosilnice je torej ravno v njeni vsestranski uporabi. Z njo lahko učinkovito pokosite tudi velike površine. Vsekakor pa ima tudi slabosti. To so precej drago vzdrževanje, visoka možnost okvar, glasnost, visoke vibracije, posledično velika obremenitev za zelo uporabnika. Ne nazadnje so tovrstne kosilnice lahko povsem neprimerne za košnjo na večjih nakloninah. Zaradi nepravilne lege namreč olje ne maže motorja v zadostni meri, zato kosilnice lahko tudi zariba.

Kosilnica na elektriko se odlično obnese na zelo majhnih površinah

Na trgu se že precej dolgo časa lahko kupi tudi električne kosilnice, ki pa so zlasti najprimernejše za košnjo na zelo majhnih površinah. Največje prednosti kosilnic na elektrike so tiho ter zanesljivo delovanje, zelo nizke vibracije, možnost košnje tudi na bolj strmih pobočjih, preprost zagon, brez emisij. Tudi cena je praviloma kar precej privlačna, saj je to ena od najbolj ugodnih vrst kosilnic.

Glavne slabosti električne kosilnice pa so nezmožnost košnje na večjih površinah, šibkejši motor. Slednji ne zmore kositi višje ter gostejše trave.

Vrtna kosilnica na baterijski pogon

Med novejše vrste kosilnic sodijo tiste na baterijski pogon. Za tovrstne naprave je značilen nizek nivo hrupa in združevanje dobrih lastnosti električne in bencinske kosilnice. Največje prednosti so tako izjemno tiho delovanje, preprosta uporaba ter zagon, ničelne emisije, nizke vibracije, možnost košnje na zelo velikih strminah in področjih.

Kosilnica na baterijski pogon
Kosilnica na baterijski pogon

Največja slabost pa je zagotovo cena. Za takšno napravo sicer ni značilna previsoka cena, predvsem drage so namreč baterije. Kljub temu pa je odlična novica ta, da ko že imate baterije, so te primerne tudi za vstavitev v druge različne baterijske stroje.

Objave iz iste kategorije:

You may also like...