Revolucionarna tehnologija za ohranjanje zdravih rastlin

Zdrava in sijoča zelenica je ponos vsakega lastnika doma. Da bi to dosegli, ni potrebno veliko. Košnja trave je ključnega pomena, saj prepreči nabiranje parazitov, zagotavlja enakomerno razporeditev hranil in podobno. Učinkovito kapljično namakanje ohrani zdravje rastlin na visokem nivoju, kar je izredno pomembno. Obenem pa je sam sistem zalivanja mogoče namestiti na ravni ali bolj razgibani površini. Zato predstavlja enega izmed najboljših načinov za  brezskrbno in ekonomično porabo vode, ki jo potrebujejo različne rastline.

Kapljično namakanje prihrani veliko vode

Vsaka rastlina potrebuje določeno količino vode. Zalivanje na roko pa je pogosto časovno potratno. Obenem pa pogosto zalijemo premalo ali preveč določen del vrta, kar ima lahko negativen vpliv na zdravje rastlin. Sistem kapljičnega namakanja deluje tako, da izpušča vodo na vnaprej določena mesta preko kapljic. S tem je omogočeno, da določen del obdelovalne površine ali zelenice dobi točno določeno količino vode. Tako se prepreči gnitje korenin, nabiranje parazitov, razvoj plesni in bolezni ter drugih nevšečnosti. To pa je izredno uporabno pri oskrbi večjih površin, kjer je nemogoče zagotoviti zadovoljivo zalivanje na roko. Prihraniti pa je mogoče tudi ogromno količino vode, saj bo ta učinkovito dostavljena le vnaprej določenim delom našega vrta ali travnika.

Sodobni namakalni sistemi so opremljeni s pametnimi senzorji, ki zaznavajo vlažnost tal, padavine in temperaturo zraka, kar omogoča avtomatsko prilagajanje urnikov zalivanja glede na aktualne vremenske razmere.

Namakalni sistemi za trato zmanjša številne nevarnosti

Prevelika količina vode lahko hitro pusti na zelenici veliko škode. Korenine se premočijo, kar vodi do nastanka plesni, bolezni in posledično tudi parazitov. Kakovostni namakalni sistemi za trato preprečijo omenjeno nevarnost. Delujejo tako, da skrbno pokrijejo celotno zeleno površino s primerno količino vode. Tako se preprečijo številne nevšečnosti, ki jih pusti suša in prekomerno zalivanje. To pa omogoča, da trava svoje korenine požene globlje in tako dobi dostop do hranil.

Različni dodatki za namakalne sisteme za trato dodatno razširijo njihovo uporabnost. Z uporabo časovnikov, regulatorjev pritiska, filtrov in podobno je mogoče še dodatno izboljšati učinkovitost in uporabnost pri zalivanju raznovrstnih rastlin.

Kapljični namakalni sistemi predstavljajo inovativno rešitev za učinkovito namakanje vrta, sadovnjaka ali poljščin.

Manj možnosti razvoja bolezni rastlin

Tradicionalno ročno zalivanje nas morda res bolj poveže z naravo. Je pa pogosto zelo zamudno in skorajda ni mogoče enakomerno zaliti vseh delov obdelovalne površine. Z uporabo kapljičnega namakanja preprečimo nastanek bolezni, ki največkrat nastanejo, zaradi prekomernega nabiranja vode na določenem delu vrta, zelenice ipd. Zaradi pravšnje mere dotoka vode, bo možnost nastanka bolezni minimalna. Oskrbovane rastline pa bodo lahko razvile odpornost, saj bodo pognale globlje korenine. To pa je izredno pomembno, če želimo dolgoročno poskrbeti za zdrav vrt, zelenico ali drugo površino.

Kako izbrati pravilen namakalni sistemi za trato?

Velikost zelene površine je morda najbolj pomembna lastnost, kar se tiče izbire primernega načina za zalivanje. Priporočeno je, da smo seznanjeni s točno velikostjo naše trate, ki jo želimo zaliti. Pri tem je ključno, da prepoznamo morebitne težavne predele, kjer bi morda zalivanje bilo lahko oteženo. Tako lahko poskrbimo, da bomo izbrali primeren namakalni sistem za trato, ki bo najbolje pokril naše potrebe. 

Dodatne komponente, kot so časovniki, cevi, filtri in podobno pa je mogoče kupiti tudi kasneje in nadgraditi že obstoječ sistem. Je pa najbolje, da že v začetku postavljanja namakalnega omrežja poskrbimo, da imamo vse kar potrebujemo.

Zlasti v sušnih obdobjih je redno in enakomerno zalivanje trave bistveno za ohranjanje njenega zelenega sijaja.

Kako izberemo kapljično namakanje za vrt?

Vsak vrt je edinstven sam po sebi in zato ima svoje značilnosti. To pa tudi pomeni, da je potrebno izbrati pravilno kapljično namakanje za vrt, ki bo zadovoljilo potrebe ene ali več vrst rastlin. Pri tem sta zelo pomembna velikost vrta in zahteve določenih rastlin po vodi. Na voljo so številne dodatki, ki omogočajo, da do določenega dela vrta pripeljemo želeno količino vode. To je mogoče storiti s dodatnimi cevmi, nadzorniki pritiska in podobno. Za zagotavljanje najboljše rasti različnih rastlin je potrebno omenjen sistem nastaviti po meri. To pa je mogoče storiti z malenkost načrtovanja in izborom pravilnih dodatkov. 

Dobra praksa je, če si vnaprej izrišemo kako bo potekal sistem za kapljično namakanje na našem vrtu. Označimo lahko tudi kje bodo dodatki in kateri del vrta bodo pokrivali s svojimi funkcijami. 

Namakalni sistem za trato za vsakega uporabnika

Neglede na velikost površine kjer zelenica raste, si lahko življenje močno olajšamo s samodejnim zalivanjem. Dobro postavljen in delujoč namakalni sistem za trato nam prihrani veliko težav in stroškov. To pa zato, ker bo enakomerno razporedil vodo na vse dele travnika, ne da bi potratno uporabljal razpoložljiva sredstva. Tako je mogoče na kratki in dolgi rok prihraniti veliko denarnih sredstev in tudi časa, kar je neprecenljivo. Z raznimi dodatki pa je vedno mogoče nadgraditi že obstoječ sistem zalivanja, če se pokaže potreba po dodatnih zmogljivostih.

Objave iz iste kategorije:

You may also like...