Najboljša kuhinjska miza za naše potrebe

Izbira kuhinjske mize ni vedno tako preprosta, kot sprva izgleda. Konec koncev to ni samo še en kos pohištva, ampak bo centralna točka, kjer se zbira družina in prijatelji. Poleg tega pa moramo upoštevati še izgled same mize, kot tudi sredstva, ki so nam na voljo. Dobro pa je, če je tudi sama konstrukcija čvrsta ter, da je dovolj prostora za vse ljudi, ki bodo za njo sedeli. Enako pomembni so tudi kuhinjski stoli, ki nam bodo zagotovili udobno sedenje.

Izmerimo razpoložljiv prostor za mizo in kuhinjske stole

Prvo pravilo vsakega nakupa pohištva je, da se mora prilegati izbranemu prostoru. Z merilnim trakom lahko odmerimo prostor, kjer se bo nahajala kuhinjska miza. Tako se bomo bolj točno zavedali, katere so največje dovoljene dimenzije. Dobro je, če pri tem upoštevamo:

  • Okoli same mize mora biti dovolj prostora za hojo
  • Kuhinjski stoli bodo zavzeli tudi nekaj prostora
  • Sama postavitev kuhinjske mize ne sme onemogočati ali omejevati odpiranje vrat in predalov okoli nje

Dobra praksa je, če pustimo 1 meter prostora okoli mize. Tako se bomo lažje sprehajali in premikali stole. Seveda je vse to možno tudi z manjšo razdaljo, vendar bomo žrtvovali nekaj udobnosti.

Kuhinjski stoli zahtevajo svoj prostor

Če kupimo večje kuhinjske stole, bomo potrebovali tudi večjo mizo. Temu je večinoma tako, saj bodo zavzeli večjo površino. Če smo na tesnem z razpoložljivem prostorom, imamo možnost nakupa različnih kuhinjskih miz, ki se lahko podaljšajo. Tako bomo lahko preuredili jedilni prostor za različne namene – učenje, pogovor, družinska druženja ipd.

Sami stoli morajo tudi biti funkcionalni in primerni za naše potrebe. Če preživimo veliko časa za kuhinjsko mizo, zaradi učenja, dela ipd., potem moramo izbrati bolj ergonomske različice. Za otroke in domače živali pa bomo potrebovali kuhinjske stole, ki se jih lažje očisti in so vzdržljivi.

Različne oblike kuhinjskih miz za različne potrebe

Najbolj pogosto lahko najdemo mize v obliki kvadrate in pravokotne oblike. Temu je tako, saj sta to dve najbolj učinkoviti obliki za večino kuhinj. Ovalne in okrogle oblike mize pa so idealne, če želimo malo več prostora za gibanje, ne da bi pri tem žrtvovali delovno površino.

Ovalne oblike imajo tudi najboljšo postavitev za pogovore in zabave. Tako lahko postrežemo tudi več ljudi, saj nismo omejeni s koti.

Ne pozabimo na noge mize

Velikokrat se zgodi, da spregledamo samo postavitev nog na kuhinjski mizi. Prednosti in slabosti različne postavitve nog morda niso takoj opazne, vendar postanejo kmalu zelo očitne. Podstavki ali noge vplivajo, koliko ljudi lahko naenkrat gostimo. To je tudi pomembna lastnost, če želimo bolj udobno sedeti, ter da nam naših nog ne ovirajo podstavki ali noge same mize.

Če imamo možnost, je dobro preizkusiti izbrano pohištvo v živo, vendar to ni vedno mogoče. Na spletni strani www.volino.si imamo veliko ponudbo vrhunskih kuhinjskih miz, ki so podprte z odličnimi slikami z vseh pomembnih kotov. Tako lahko preverimo vse lastnosti, brez da bi se morali fizično odpraviti v trgovino.

Pri nakupu pa lahko upoštevamo sledeče smernice:

  • Tanjše noge mize nam dajo možnost, da za njo stisnemo tudi kakšen več kuhinjski stol
  • Debelejše noge imajo veliko večjo konstrukcijsko moč, vendar bodo zavzele več prostora
  • Mize z dodatno raztegljivo površino so kompaktne in nam omogočajo, da hitro preuredimo kuhinjo za sprejem več ljudi

Mize s podstavkom

Še zadnja vrsta podpore za mize so podstavki. Te se nahajajo v samem centru pod mizo. Narejeni so s tem namenom, da gostimo, kar največje število ljudi. Ker nas ne ovirajo noge, lahko za tako postavitev uporabimo več kuhinjskih stolov, kot bi jih sicer. Poleg tega pa tako prihranimo pri prostoru ter obenem omogočimo, da prisede več ljudi. Slabost take konfiguracije pa je, da ni tako čvrsta, kot mize z dvema, štirimi ali več nogami.

Če pa želite kamniti kuhinjski pult pa si preberite članek o tehničnem kamnu Dekton.

Različni materiali mize

Nobena skrivnost ni, da lahko dandanes zasledimo mize narejene iz različnih materialov. Najbolj popularni so:

Les

Les je klasična izbira, kar se tiče pohištva nasploh. Taka mize so načelom zelo ugodne, razen če kupimo bolj kvaliteten les. Slabost lesa je, da se krči in širi z vplivom vlage, vendar ga je možno popraviti.

Steklo

Steklo se večinoma uporablja za ustvarjanje pretočnosti in lahkotnosti. Stekleno pohištvo izgleda odlično v bolj modernih domovih in hišah. Steklo lahko hitro očistimo, vendar se tudi hitro poškoduje.

Kovina

Kovinske mize so izredno vzdržljive ter imajo bolj moderen izgled. Slabost je ta, da se na njih hitro pokažejo prstni odtisi.

Poznamo tudi plastične in kamene mize, ki postajajo vedno bolj pogoste v mnogih domovih. Plastika je bolj začasen material, kamen pa zdrži celo večnost, vendar je dokaj drag.

V vsakem primeru si moramo vzeti čas z nakupom, saj bo naša bodoča miza predstavljala prostor, kjer se pogovarjamo ter uživamo v hrani z družino in prijatelji.

LED svetloba prinaša izjemne prednosti. Gotovo ste že slišali, da so LED svetila veliko boljša kot klasična, saj so zelo učinkovita, hkrati pa skrbijo za prihranek.  Preberi več …

Objave iz iste kategorije:

You may also like...