Stropna svetila predstavljajo splošen vir svetlobe

V domačih, poslovnih in drugih vrstah prostorov uporabljamo svetila najrazličnejših vrst. Splošen vir svetlobe predstavljajo stropna svetila in so kot svetla točka prav vsakega objekta. Poskrbeti pa moramo, da so takšna svetila ne samo kakovostna, temveč tudi slogovno ustrezna. Na trgu lahko izbirate med različnimi velikostmi ter oblikami svetil za na strop. Na voljo so vam nizko viseči lestenci, nekoliko bolj zapleteno oblikovane viseče svetilke pa tudi stropna reflektorska vodila.

Za splošni vir svetlobe se torej priporoča uporaba fiksnih stropnih svetil ali lestencev. Takšna svetila morajo biti nameščena v neposredni bližini središča sobe. Če pa želite z njimi osvetliti le del prostora, je bolj dobrodošla izbira vodila z reflektorji. Pri osvetljevanju delovnega prostora, na primer mize ali kuhinjskega otroka, je najbolje izbrati stropno svetilko, ki se bo nahajala direktno nad njim.

Izbira ustrezne stropne svetilke glede na vrsto prostora

Pri izbiri svetil za strop je treba pomisliti tudi na to, katero sobo boste z njimi opremljali ter kaj navadno v tem prostoru počnete. Za nekatere bivalne ali poslovne prostore je bolj primerna svetla, praktična osvetlitev. Svetla, klična osvetljava je zlasti primerna za kopalnice, prav tako za hodnike, da na njih lažje najdete stvari.

Prostori, kot so dnevna ali otroška soba, pa veljajo za večnamenske. Svetla osvetlitev v teh prostorih je primerna zlasti tedaj, kadar imate v njih družbo oziroma ko se otroci igrajo. V večernih urah pred spanjem pa je veliko bolj dobrodošla mehkejša izbira svetlobe. Odlično se na primer obnese stropna svetilka z zatemnilom.

Višina stropa pri izbiri svetil

Pri izbiri stropne razsvetljave upoštevajte tudi višino prostora. Če je strop precej nizek, je lahko lestenec ali viseča svetilka precej moteč sobni element. V tem primeru raje posegajte po fiksni stropni svetilki. Dobro se obnesejo tudi LED reflektorji ali pa svetilke v stropni vdolbini. S tem si omogočite tudi, da se po nepotrebnem s svetili ne udarjate v glavo.

V primeru nekoliko višjega stropa so zaželene viseče svetilke ter senčniki. Tovrstna svetila so vam na voljo v najrazličnejših oblikah, zato boste z njimi lahko brez težav izrazili tudi svoj osebni slog. Čeprav je okraševanje sobe s svetlobo lahko precej zapleten proces, pa naj vam raje predstavlja zabaven način.

Stenska in zidna svetila 

Idealna svetila za sproščeno atmosfero in prijetno osvetlitev katerih koli notranjih, pa tudi zunanjih prostorov so stenska in zidna svetila. Ta nam dopuščajo, da smo sami notranji oblikovalci našega doma, saj z njihovo raznoliko izbiro gotovo vsak najde nekaj za svoj okus, nato pa si lahko svetlobo v prostoru še prilagodite z različnimi oblikami, barvami in modeli žarnic.

Njihova montaža je enostavna in možna praktično na vsakem predelu vaše hiše oz. objekta. Namestite jih lahko v spalnicah, kjer vam poleg prijetnega vzdušja predstavljajo tudi dobro svetlobno podlago za branje, prav tako v dnevnih sobah, kopalnicah, predsobah, hodnikih, v kleteh in celo v garaži ter pred vhodnimi vrati, če izberete zunanje stensko svetilo. Stenska oziroma zidna svetila so zelo priljubljena tudi v različnih hotelih in restavracijah, saj jih lahko kombiniramo z različnimi žarnicami, barvami in okrasji, da dosežemo estetsko dovršenost prostora. 

Razlika med stenskimi in zidnimi svetili

Mnogo ljudi enači stenska in zidna svetila, pravzaprav pa obstaja razlika med njimi. Stropna oz. stenska svetila so tista, ki visijo, to so npr. lestenci ali lustri, zidna svetila pa so tista, ki so pritrjena na steno. Modernejša zidna svetila so na voljo tudi na senzorje, tako se vklopijo, ko zaznajo dražljaj in nam osvetlijo pot, brez da bi v temi nemočno iskali stikalo.

Svetila za svoj dom ali poslovni objekt najdete tudi v najmanjših velikostih, ki poskrbijo za pomembne detajle vašega prostora, tako lahko z njimi na primer okrasite robove vašega ogledala, kar mu bo dalo eleganten, skrivnosten videz, obenem pa bo dobro osvetlilo vaš obraz.

Vrste stenskih in zidnih svetil

Izbirate lahko med klasičnim videzom stenskih in zidnih svetil ali pa se odločite za modernejši pridih, ki ga ponujajo LED stenske in zidne svetilke. Izbirate lahko med led stenskimi svetili, ki so obrnjena proti tlom, so okrogle oblike, ali pa v še elegantnejši obliki kristalov oz. svečnikov za klasičen videz. 

Izbirate lahko tudi med svetili v obliki led trakov, med led stropnimi in zidnimi vgradnimi svetilkami, plafonjerami, raznimi reflektorji, disko svetili, posebnimi kopalniškimi svetili, poleg postelje si lahko nadenete nočno bralno svetilo, skratka, posežete po tistem zidnem ali stenskem svetilu, ki vam bo poleg estetskega videza dobro služilo tudi v svoji funkcionalnosti.  

Objave iz iste kategorije:

You may also like...